Tänään innostuin pitkästä aikaa leipomaan, sillä ystäväni punatukkainen tyttö tuntuu ehtimiseen leipovan milloin mitäkin juustokakusta leipään ja takaisin. Joitakin vuosia sitten tein lyhyttä työpäivää, pääsin töistä keskimäärin klo 11-14, ja tuona aikana leivoin paljon... Sämpylät olivat jo silloin suosikkini, mutta teinpähän myöskin tätä ihanaa kakkua, joka löytyi aikanaan Valion sivuilta. Muokkasin ohjetta lisäämällä mukaan taloussuklaan ja jättämällä neilikan pois (en ole vain tullut ostaneeksi neilikkaa...) Kyseinen kuivakakku on aina kelvannut kaikissa juhlissa ja muulloinkin.

SUKLAA-BANAANIKAKKU
2 kananmunaa
2.5 dl sokeria
100 g leivontamargariinia (huoneenlämpöistä)
5 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1.5 tl inkivääriä
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
200 g taloussuklaata (rouhittuna)
200 g ruokajugurttia (tai maustamatonta ja sokeritonta jugurttia)
2 kypsää banaania (n 300 g)
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa kananmunat ja sokeri yhteen, lisää margariini. Sekoita kuivat aineet ja rouhittu taloussuklaa (rouhe voi olla karkeaakin, isot suklaapalat on maistuu hyvältä). Muussaa banaanit ja sekoita muussi yhteen jugurtin kanssa. Lisää kuiva-aineita ja banaani-jugurttimössöä vuorotellen muna-sokeri-margariiniseokseen. Voitele reikävuoka ja jauhota korppujauholla. Paista uunissa n. 60 min.

Kaupassa sattui olemaan sitruunat ja kirjolohi tarjouksessa, joten päätin tehdä suosikkiani smetana kirjolohta kommuunimme miesvahvistuksille. Lohen kanssa on fiksua tarjota itsetehtyä perunamuusia tai vaikkapa pilahviriisiä, joka valmistuukin kätevästi samassa uunissa.

KIRJOLOHTA SMETANALLA (2 annosta)
400-450 g lohifilettä
1-2 prk smetanaa
sitruuna
sitruunapippuria
(suolaa)
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Lätkäise lohifile nahka alaspäin uunivuokaan. Mausta lohi sitruunapippurilla (ja suolalla, tosin tämä ei ole välttämätöntä, sillä sitruunapippurissakin on suolaa yleensä). Purista vielä päälle hiukan sitruunamehua. Anna lohen olla uunissa n 10 minuuttia, jonka jälkeen lisäät päälle reilusti smetanaa, ja laitat lohen uuniin vielä 10-15 minuutiksi. Smetana tekee lohesta ihana mehevän.

PILAHVIRIISI (2 annosta)
3 dl riisiä
1 kasvisliemikuutio
ruokaöljyä
(sipulia silputtuna)
vettä
Kuumenna kattilassa/lieden kestävässä uunivuoassa tilkka ruokaöljyä. Heitä sekaan (sipulisilppu, ja sen jälkeen) raa'at riisit ja huljuttele jonkinaikaa öljyssä (varo polttamasta). Siirrä riisit uunivuokaan, lisää kasvisliemikuutio ja vettä sen verran, että riisit peittyvät. Laita uuniin 200 asteeseen n vartiksi. Huomattavasti parempaa kuin tavallinen riisi. :)